zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

LINDEMAN & MW RECHTERS HUISARTSENPRAKTIJK

Grotenhof 44/B
5737CB, LIESHOUT
Telefoon: 0499-421274
meer info >>
2.8Km

SMITS HUISARTSENPRAKTIJK F

Kromme Steenweg 9
5707CA, HELMOND
Telefoon: 0492-537740
meer info >>
4.4Km

GIULIO DI

Leliestraat 15/A
5701WK, HELMOND
Telefoon: 0492-523774
meer info >>
5.2Km

KROON J & STEENSTRA I R HUISARTSENPRAKTIJK

Anderegglaan 14
5673AL, NUENEN
Telefoon: 040-2837475
meer info >>
6.7Km

HUISARTSPRAKTIJK J J A RUTTEN

Laan van Nuenhem 20
5673PB, NUENEN
Telefoon: 040-2837083
meer info >>
7.0Km


Informatie over Syndroom van Tietze

Inhoud

Het syndroom van Tietze is een goedaardige, maar vaak hevig pijnlijke, chronische ontsteking van de kraakbeenverbinding(en) in de borstkas tussen de ribben en het borstbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat de borstkas kan bewegen bij het ademhalen. Het syndroom van Tietze is een vorm van een onstekingsreuma.

Symptomen

Het kraakbeen dat het borstbeen met de ribben, het sleutelbeen en de rugwervel verbindt, zorgt ervoor dat de borstkas flexibel is en kan bewegen bij de ademhaling. Een ontsteking van het kraakbeen tussen ribben en borstbeen kan erg pijnlijk zijn. Als daarnaast ook het kraakbeen onderaan het borstbeen gezwollen raakt, spreekt men van het syndroom van Tietze. Het kraakbeen kan door de ontsteking zo opzwellen, dat er op de pijnlijke plaats een rode warme zwelling zichtbaar wordt. De pijn zit vaak ook achter het borstbeen en straalt soms uit naar rug, nek, schouder en arm. Een andere vorm van het syndroom van Tietze is met spasmes van de linker of rechter borstspier, die voor dezelfde klachten zorgen.

Deze ontsteking wordt ook wel costochondritis genoemd (costa = rib, chondros = kraakbeen, -itis: duidt een ontsteking aan). In dat geval gaat het echter om pijnlijke ontstekingen van het kraakbeen tussen de ribben en het sleutelbeen en/of de rugwervel. Meestal gaat het om de tweede, derde of vierde rib.

Op de pijnlijke plek drukken, diep zuchten, hoesten en niezen is extra pijnlijk.

Oorzaken

De oorzaak van het syndroom van Tietze is (nog) niet bekend. In het bloed is geen afwijking te zien. Op röntgenfoto's is de zwelling onder het borstbeen niet zichtbaar. Pijn op de borst kan ook een andere oorzaak hebben zoals angina pectoris, een hartinfarct, longembolie of maagzweer. Het is daarom belangrijk die oorzaken uit te sluiten en bij klachten altijd een huisarts of specialist te raadplegen.

Behandeling

Het syndroom van Tietze is op dit moment (nog) niet te genezen. Er is geen therapie die die bij iedereen aanslaat of afslaat. Wanneer u bij de huisarts komt, zal deze ontstekkingsremmende medicijnen voorschrijven, ook kunt u een injectie krijgen met een verdovingsmiddel of een intercostale zenuwblokkade.

Het kan zo zijn, dat er geen duidelijke zwelling te zien is, dan kan de klacht in de wervelkolom liggen. Dit kan worden behandeld door een fysiotherapeut.